Perangane Unggah ungguh Basa Jawa, Gunane

unggah ungguh basa jawa
Share

Perangane unggah ungguh basa Jawa beserta gunanya (gunane) dalam Bahasa Jawa lengkap dengan arti dan terjemahnya dalam Bahasa Indonesia. Contoh kalimat tuladha ukara lan kunci jawaban tantri basa kelas 2 halaman 122 – 123.

pontren.com – assalaamu’alaikum wa rahmatullahi wa barakaatuhu. Apa perangane unggah ungguh basa Jawa?

Manut unggah-ungguhe, tembung Jawa kaperang dadi tembung ngoko, madya, krama inggil, lan krama andhap. Menurut sopan santunnya, kata bahasa Jawa dibagi menjadi ngoko, madya, krama inggil dan krama andhap.

Katrangan lan gunane

Tembung ngoko : mung digunakake kanggo basa ngoko. Tembung ngoko nanya digunakan untuk bahasa ngoko.

Madya/krama : digunakake tumrap awake dhewe. Madya/krama digunakan terhadap dirinya sendiri.

Basa Krama inggil : digunakake kanggo ngurmati wong liya. Bahasa Krama inggil digunakan untuk menghormati orang lain.

Krama andhap : digunakake kanggo ngasorake awake dhewe. Krama andhap digunakan untuk merendahkan diri sendiri.

Tuladha Ukara

Tuladha:

Tuladhane Madya/krama : Adhik sampun nedha. (mangan)
Tuladha krama inggil : Bapak sampun dhahar. (mangan)

Madya/Krama : Sakit kula sampun saras. (waras)
Krama inggil : Gerahipun Eyang sampun dhangan. (waras)

Ngetrapake Unggah-Ungguh Basa

Isenana nganggo tembung sing bener!

Adhik sampun ……, Pakdhe ugi sampun ………….. (teka) Jawaban (dugi & rawuh).
Adik sudah …, uak juga sudah … (datang)

Kula ……. bal-balan, Bapak ………. wayang. (nonton) jawaban (ningali & mirsani).
Saya … sepakbola, Bapak … wayang. (menonton)

Budi sampun ……, dene Ibu dereng ……. (mulih) jawaban (mantuk & kundur).
Budi sudah … sedangkan ibu belum … (pulang)

Adhik …….. dhateng peken, Pakdhe ……… dhateng kantor. (lunga)
Adik … dhateng peken, pakdhe …. dhateng kantor. Jawaban (kesah & tindak).

Sumardi …… sepatu, Budhe …… sandhal. (tuku) jawaban (tumbas & mundhut).
Sumardi … sepatu, bude … sandal. (beli).

Bima ……. roti, dene simbah ………… kenthang.(mangan) jawaban (maem & dhahar).
Bima … roti, dene simbah … kenthang. (makan)

marga kekeselen adhiku ……. , dene bapak ……….. ana kamar. (turu) jawaban ( bobok & sare).
Karena kelelahan, adikku …, sedangkan ayah … di kamar. (tidur).

Bu Tari ……. dhateng Madiun, nalika aku ……..menyang sekolahan. (lunga) Jawaban (tindak & kesah).
Bu Tari … ke Madiun, pada saat saya … ke sekolahan (pergi)

Bocah-bocah padha ……… jajan, dene bapak ibu guru ……. dhaharan. (nggawa) jawaban (mbeta & ngasta).
Anak-anak sama … jajan, sedangkan bapak ibu guru … makanan (membawa).

Pak Wibawa …….. koran, rikala aku …… buku dongeng.
Pak Wibawa … koran, pada saat saya … buku dongeng. (membaca) jawaban (maos & maca).

Demikianlah pembahasan pelajaran bahasa Jawa dalam buku tantri klas 2 kunci jawaban halaman 122 dan 123 versi admin.

Terima kasih sudah mampir, salam kenal dan wassalamu’alaikum.


Share

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.